Speelgoed

Je zult merken dat een hoogbegaafd kind veel verschillende interesses heeft. Vaak vinden ze iets even heel interessant waarna het vervolgens in de kast blijft liggen. Zonde natuurlijk! Als je jonge kinderen hebt, is de speel-o-theek een uitkomst. Zo kan je verschillend speelgoed voor een korte periode lenen. Merk je dat jouw zoon of dochter een bepaald soort speelgoed vaker wil lenen? Dan is het een mooi moment om dat aan te schaffen voor thuis. Ook de kringloopwinkel biedt uitkomst. Met een beetje speurwerk en geduld, kan je de mooiste spellen/puzzels/boeken en cd's voor weinig op de kop tikken. En zijn de kinderen het weer zat? Geen probleem, je geeft het met gemak weer door. Ga je wel op een duurdere aanschaf over, bedenk dan of het speelgoed blijvend uitdagend zal zijn.

Constructiemateriaal is altijd goed. Let erop dat het van goede, stevige kwaliteit is en dat ze het zelf in elkaar kunnen zetten (Knexx kan bijvoorbeeld voor kleine kinderen nog best zwaar zijn om in elkaar te klikken). Ook is het heel prettig als het uit te breiden is. Zo kan je steeds iets toevoegen waardoor het interessant blijft.

 

Geschikt constructiemateriaal is bijvoorbeeld:

Lego Duplo

Lego (alle lego is geschikt, extra uitdagend is Lego Boost en Lego kettingreacties),

Houten treinbaan (veel verschillende merken te koop, passen allemaal aan elkaar en blijvend uit te breiden met wissels, kruizingen en andere toevoegingen),

Knexx (flexibeler dan lego, blijvend uit te breiden, moeilijker in elkaar te zetten)

Knikkerbaan (Hubelino, passend op Duplo of voor oudere kinderen bijvoorbeeld Gravitrax)

Kapla (KabouterPlankjes, een verrassend eenvoudig product met vele toepassingen en uitdagingen)

Magnetische staafjes en balletjes (verschillende aanbieders, bouwen door magnetische werking) Voor erg jonge kinderen is er een maxi-versie: Smartmax

 

Puzzels

Hoogbegaafde kinderen zijn soms snel toe aan puzzels met meer stukjes. Enkele ideeën voor leuke, grote puzzels voor kinderen:

Jan van Haasteren (Leuke prenten,  150, 500, 1000, 1500, 2000 of 3000 stukjes)

That's life (Leuke prenten, 1000 stukjes)

Wasgij puzzels (Je puzzelt wat de mensen op het plaatje van de doos zien. Let op,  niet iedere print is even kindvriendelijk, maar er zitten erg leuke tussen, 54-150-500-1000 stukjes)

3D puzzels (Bijvoorbeeld de eiffeltoren, of een wereldbol)

 

Proefjes en experimenten:

Zelf een vulkaan maken, bijvoorbeeld met deze set.

Spektro (elektrische circuits maken, oplopend in moeilijkheidsgraad en aan te vullen).